Επιτακτική ανάγκη η ανανέωση του γερασμένου στόλου ΙΧ της Ελλάδας



Θλιβερή πρωτιά στις απώλειες ανθρώπινων ζωών στην Ελλάδα από τα τροχαία δυστυχήματα


Νίκος Μιχαλόπουλος

Με το διαχρονικό πρόβλημα των τροχαίων δυστυχημάτων στην χώρα μας, συντελείται μία «ετήσια γενοκτονία». Το ανησυχητικό που προκύπτει είναι η συνήθεια στον κόσμο, που πλέον βλέπουν τα τροχαία ως αναπόφευκτο μέρος της καθημερινότητας, αφού πλέον η κοινή γνώμη δεν... σοκάρεται από τις τραγωδίες που συντελούνται καθημερινά στην άσφαλτο. 

Αναμφίβολα, η χώρα μας μαστίζεται από την έλλειψη οδηγικής παιδείας, απροσεξίας, ανευθυνότητας... και αλαζονείας... Πέρα αυτού του προβλήματος, η λύση του οποίου βαρύνει το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο πρέπει να επιληφθεί για την άμεση εισαγωγής του μαθήματος της οδηγικής συμπεριφοράς, ήδη από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, υπάρχει και το πρόβλημα της ελλειπούς συντήρησης και του γερασμένου στόλου της χώρας μας. 

Ασυντήρητα παλαιά οχήματα - Κινητοί θανάσιμοι κίνδυνοι 

Η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους γηραιότερους στόλους στην Ευρώπη, με την ηλικία να φτάνει τα 17,5 έτη. Τα περισσότερα δε, παραμένουν ασυντήρητα, που τα καθιστούν εν δυνάμει δημόσιους κινδύνους. Χαρακτηριστικό είναι το χθεσινό σοβαρό τροχαίο στα Σπάτα, που έχασαν την ζωή τους οι οδηγοί των εμπλεκόμενων αυτοκινήτων.

Μαρτυρίες αναφέρουν πως έσκασε το λάστιχο του Fiat Punto, μοντέλο του 2003, το οποίο οδηγούσε ο 18χρονος, κινούμενο με υπερβολική ταχύτητα. Όπως μαρτυρά η τρελή πορεία του οχήματος, το οποίο αφού πέρασε πάνω από το διαχωριστικό διάζωμα, συγκρούστηκε μετωπικά με την Mercedes - Benz W124 του 1989, που οδηγούσε μία 52χρόνη γυναίκα. Παλιά αυτοκίνητα και τα δύο, χωρίς σύγχρονα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού. 

Επιτακτική ανάγκη

Έχοντας αναφερθεί πρόσφατα, στο πώς η πολιτεία θα ανανεώσει τον γερασμένο στόλο των ΙΧ με άρθρο μου στο Topspeed.gr, επανέρχομαι με αφορμή τα τελευταία τραγικά τροχαία δυστυχήματα στην Αττική, που τις τελευταίες δύο μέρες, μετράει ήδη 6 νεκρούς σε πέντε σοβαρά τροχαία. 

Στατιστική μείωση

Προφανώς, η ανανέωση του στόλου αυτοκινήτων, δεν είναι η οριστική λύση, ωστόσο θα μειώσει σημαντικά τα στατιστικά των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων. Η λύση του προβλήματος είναι πολύπλοκη και απαιτεί την ολιστική προσέγγιση της πολιτείας, με έμφαση στην ανάπτυξη οδηγικής παιδείας!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια