Ρυθμίσεις προέλευσης: Οι αυτοκινητοβιομηχανίες της ΕΕ χαιρετίζουν την πρόταση να παραταθούν οι ισχύοντες κανόνες για τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων κατά 3 έτη



Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) χαιρετίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ζητήσει τριετή παράταση των ισχυόντων κανόνων προέλευσης για τις μπαταρίες στο πλαίσιο της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας (ΣΕΣ) ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου

Νίκος Μιχαλόπουλος

Μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για την επέκταση των υφιστάμενων διατάξεων για τις μπαταρίες θα απέτρεπε την επιβολή δασμών 10% στις εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρίες ευρωπαϊκής κατασκευής στο Ηνωμένο Βασίλειο - την υπ' αριθμόν ένα εξαγωγική αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας της ΕΕ. Θα ερχόταν σε μια κρίσιμη στιγμή για την αύξηση της παραγωγής BEV στην ΕΕ και την εξέλιξη του παγκόσμιου ανταγωνισμού BEV.


Η ACEA καλεί τώρα το Συμβούλιο να εγκρίνει την πρόταση του Σώματος των Επιτρόπων. "Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί η ευημερία όχι μόνο της κατασκευής BEV στην ΕΕ, αλλά και ολόκληρης της ευρωπαϊκής αλυσίδας αξίας των μπαταριών", εξήγησε η γενική διευθύντρια της ACEA, Sigrid de Vries. "Η μη έγκριση της πρότασης θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών μας. Θα είχε επίσης αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση για ευρωπαϊκές μπαταρίες και υλικά μπαταριών, με βάση το χαμένο μερίδιο αγοράς BEV σε ανταγωνιστές τρίτων χωρών."


Πράγματι, θα είχε ένα βαρύ τίμημα ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια για τους κατασκευαστές οχημάτων της ΕΕ, μειώνοντας ενδεχομένως την παραγωγή BEV κατά περίπου 480.000 μονάδες, που αντιστοιχεί στην παραγωγή δύο εργοστασίων αυτοκινήτων μέσου μεγέθους.

 Διασφάλιση της σταθερότητας της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας

Τα μέλη του ACEA είναι βαθιά προσηλωμένα στην υποστήριξη της ανάπτυξης μιας προηγμένης και ανταγωνιστικής αλυσίδας αξίας της πράσινης κινητικότητας στην Ευρώπη. Έχουν γίνει μαζικές επενδύσεις στις τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού και η παραγωγή μπαταριών θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Η πρόταση της Επιτροπής θα συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος που μεσολαβεί μεταξύ του παρόντος και του χρόνου κατά τον οποίο οι επενδύσεις αυτές θα αρχίσουν να παράγουν βιομηχανικά σημαντική παραγωγή.


De Vries: "Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του τομέα της κινητικότητας, ώστε να παραμείνει πυλώνας ευημερίας και απασχόλησης στην ευρωπαϊκή οικονομία για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέλλον. Πολύ πέρα από το εμπόριο, χρειαζόμαστε μια ολιστική βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ κατά μήκος ολόκληρης της πράσινης αλυσίδας αξίας, από την Ε&Α, την εξόρυξη, τη διύλιση και την κατασκευή- μέχρι τα δίκτυα φόρτισης, την παροχή ενέργειας, τα κίνητρα αγοράς και την ανακύκλωση."


Εν τω μεταξύ, ο ACEA καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να υποστηρίξουν ομόφωνα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό θα συμβάλει στη διασφάλιση της σταθερότητας της βιομηχανίας μας, καθώς εισέρχεται στην κρίσιμη φάση του πράσινου μετασχηματισμού της, και θα τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τον νέο παγκόσμιο ανταγωνισμό στα BEV.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια